Schoolverlaters: Wat wil ik later worden als ik groot ben?  Geen enkele beroepskeuzetest komt met rioolspecialist. Dat is ook niet bepaald een droombaan. Of toch wel?

Hightech schoolverlaters krijgen nooit een droombaan? Werken met peperdure apparatuur, zonder diploma. Bij ons heel normaal!

Hoge-waterdruk installaties tot 200 bar. Camera systemen van meer dan € 5.000,00 waarmee jij 30 meter diep in een buis kunt kijken. Traceerapparatuur waarmee je bovengronds tot op de centimeter nauwkeurig een buis kunt opsporen. Contact leggen met de centrale van de landelijke brandweer, omdat je een rookonderzoek gaat uitvoeren. Het meten en bewaken van luchtkwaliteit met een 4 gasmeter, waar jij alles van weet. Dat zijn voor rioolspecialisten in opleiding dagelijkse bezigheden. Dan had je niet gedacht zeker? Neigt het al iets meer naar droombaan?

Opleiding rioolontstopper rioolmonteur SMIT riooltechniek

Rioolspecialist een saai vak? “Dat roepen ze allemaal, totdat ze het met eigen ogen zien!”

Politieman, brandweer. Piloot of gewoon wat pappa doet. Je hoort ze nooit roepen; “later als ik groot ben wordt ik rioolspecialist!” Het is moeilijk om jonge mensen warm te laten lopen voor een carrière in de rioleringsbranche. Dat komt alleen al door het woord ‘riool’. Bij dat woord denk je aan stank, poep, pies en allerlei andere dingen waar je tijdens het eten niet over mag praten. Maar als het zou gaan over hogedrukreiniging, camera-inspecties, rookdetecties of het opsporen van een buis? Zou je dan wel aan tafel mogen vertellen wat je die dag beleefd hebt?

Wil jij iets betekenen? Gewaardeerd worden om wat je kunt? Dan is riooltechneut iets voor jou!

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen waardering belangrijker vinden dan het bedrag wat ze maandelijks betaalt krijgen. Liever een leuke baan waarin je iets betekent, dan een onzichtbare functie voor een hoger loon. Als je in de rioleringsbranche werkt en je zorgt dat je echt goed wordt in je vak, zijn beide zaken mogelijk; waardering en een mooi salaris.
Als jij binnenstapt bij mensen die al jaren met rioolproblemen zitten en dat in kaart kunt brengen en oplossen, kan de waardering vanuit de klant niet op. Dankzij jou geen ergernis meer. Dankzij jou geen schaamte meer. Geen slapeloze nachten omdat ze niet weten welk probleem zich onder hun vloer afspeelt. Jij als vakman heb hun leven een stuk prettiger gemaakt.

En waardering vanuit de werkgever dan?

SMIT Riooltechniek staat erom bekend vooruitstrevend te zijn als het gaat om het vormen van een groep specialisten die op een hoog niveau samenwerken met elkaar. Planning moet jou voorzien van een goede opdracht. Jij moet de administratie helpen aan een goede werkbon. Je collega van het reparatieteam, moet van jou de juiste informatie hebben. Alle successen binnen SMIT Riooltechniek, hangen van goede communicatie aan elkaar. En als jij een spil wil zijn in deze successen, wil SMIT Riooltechniek deze met jou delen. Op die manier is een goed salaris, leuke extra vergoedingen, een mooie bedrijfswagen, topgereedschap en waardering ook voor jou weggelegd.

SMIT Riooltechniek bestaat pas sinds 2015 en is ontstaan uit een droom. Een droom een bedrijf op te bouwen, waarin iedereen zich belangrijk, nuttig en gewaardeerd voelt. Daar waar je, met of zonder diploma’s, een vak kunt leren en mag werken met dure apparatuur. De term ‘rioolontstopper’ is gewoon niet meer van deze tijd. Riool- en afvoerspecialisten zijn we. Mensen met een enorme bak vakkennis en ervaring op het gebied van riolering. SMIT Riooltechniek geeft mensen de kans zich tot een topper in zijn/ haar vak te ontwikkelen, mee te delen in de successen en te werken in een bedrijf waarin iedereen mag meebeslissen.

Het verhaal van de eik en de eikels

Een spreker vertelde ooit het verhaal van de eik en de eikels. Een goede werkgever is als een eik. Zijn takken produceren eikels. Die vallen naast de eik. Sommige van die eikels groeien uit tot eik. Dat zijn de toppers. Die heb je nodig binnen je onderneming. Sommige blijven eikels. Daar moet je dus vanaf. In sommige gevallen is de baas zelf een eikel. Daar wil je niet voor aan de slag.

Schoolverlaters. Die zien we graag komen!

Geen enkele ouder zit er op te wachten. Je kind besluit schoolverlater te worden, oftewel; ongeschoold werk te doen. Schoolverlater. Dat klinkt als iemand die niet hogerop wil komen. Maar vergeet niet dat veel kinderen gewoon met hun handen aan de slag willen. Een vak willen leren. Sommige kinderen willen niet met hun neus in de boeken. Ze willen geen stropdas dragen, achter een laptop werken of met een leasebak door het land crossen om producten aan de man te brengen. Sommige peuters beginnen te stralen bij het zien van een graafmachine, een vrachtwagen of heftruck. Ook dát kan een droombaan zijn! Werken met je handen. Met grote dure machines. Duurder dan die dikke leasebak van de salesmanager.

‘Meester en leerling’ veranderd in ‘specialist in opleiding en coach’

De ‘oude garde’ binnen SMIT Riooltechniek vertelt het maar al te graag; “Wij zijn met harde hand grootgeschopt door onze leermeesters!”
Tja. Zo ging dat. Je werd een paar jaar met een ouwe rot meegestuurd en werd zijn knecht. Er werd de hele dag op je gesnauwd. Doe dit, doe dat. En als je het verkeerd deed, kreeg je de wind van voren. Dat ging een paar jaar zo, totdat je in staat was om zelfstandig aan de slag te kunnen. Die tijden zijn voorbij. Een leermeester is geen chef meer, maar je maat. Je baas is geen baas meer, maar een coach. En zo hoort het ook!

Schreeuwen? Dat doe je maar lekker ergens anders!

Overal gaat wel eens wat mis. Dat noemen we bij SMIT Riooltechniek ‘de leermomentjes’. Een fout is pas weggegooid geld als je er niets van hebt geleerd. Maar schreeuwen tegen elkaar? Mooi niet. Daar leer je namelijk niks van. Bij SMIkan je als T Riooltechniek gaan we op een positieve manier met elkaar om. We leggen elkaar dingen uit. We zeggen wat we van elkaar verwachten en bespreken van te voren wat de bedoeling is. Op die manier kan je als specialist in opleiding toch je droombaan hebben.