Wat kost een nieuwe rioolbuis of  het vervangen van de binnenriolering en waar moet ik op letten? Bekijk onze top 3!

Je ziet niets van een rioolbuis, dus welk bedrag we ook moeten neertellen, het is altijd te duur. Dus wie kies je? En wat geeft de doorslag?

“Kijk eens naar mijn nieuwe rioolbuis. Het is een echte van Wavin!”

Je zou het meemaken. Kom je op een verjaardag binnenlopen, staat het kruipluik op een kier zodat je de pas vervangen binnenriolering kunt bewonderen. Een afvoer of riool laten ontstoppen of een nieuw rioolstelsel laten aanleggen kost echt wel een paar centen. En een beetje shoppen kan dan ook geen kwaad. Het verschil tussen de één of  de ander kan best een paar honderd euro schelen.

Als de TV stuk is, heb je morgen een nieuwe in huis toch?

Bij de meeste mensen gaat een dag zonder televisie niet op. Er komt zoveel op de markt, dat je jaarlijks een nieuwe tv moet aanschaffen als je een beetje bij wil blijven. Daarom vinden we het helemaal geen probleem om zo eens in de vier jaar een nieuw modelletje aan te schaffen met nog meer pixels, woofers en waffers. We shoppen in de winkel en bestellen dezelfde TV voor een paar euro’s goedkoper online. Shoppen loont. Daar zijn we het allang over eens. Hoe doen we dat bij de autogarage, de cv monteur of de man die de tuin mag doen? En hoe bepaal je wie de riolering mag komen ontstoppen of vervangen?

We zetten de overwegingen voor je op een rijtje.

Onze top 3 voor het kiezen van de juiste vakman:

Optie 3: Online op een klus-site op zoek naar een topper

Online barst het van de klus-sites waarop werklui hun diensten aanbieden. Het werkt eenvoudig. Je zet je klus online en laat de aanbiedingen maar binnen rollen. Je kunt wat recensies lezen over de vakman, pikt de goedkoopste eruit en we kunnen van start.
Heeft u zich afgevraagd hoe het kan dat deze mensen aan werk moeten komen door dit soort klus-sites? Een beetje ZZP-er met twee rechterhanden en een betrouwbare naam zit al maanden naar voren vol, of wordt voor een mooi uurtarief weggekaapt door installateurs met personeelstekorten. Dus vind je een klusser met tijd op kort termijn? Wees dan op je hoede! Blijkbaar kunnen ze nergens anders aan de slag.

Optie 2: op zoek naar een goede aannemer

Een aannemer heeft een aannemer omdat hij aanneemt. Wij nemen aan dat dat helder is? Een aannemer biedt daarom een aanneemsom en probeert de binnenriolering binnen een zo kort mogelijk termijn te vervangen. Niets mis mee, mits je van te voren hele duidelijke afspraken maakt over de materialen, de kwaliteit en het uurtarief. Ervaring leert dat dat nogal eens vergeten wordt. Je hebt dus eigenlijk geen idee wat je koopt. Een riool is niet gewoon een riool, net zoals een tv of auto ook nooit gewoon een tv of auto is. Daarbij worden risico’s en stelposten meegenomen in de aanneemsom, voor het geval dat er toch iets mis gaat. overschrijdingen van heel veel procenten zijn dan ook geen uitzondering. Maak dus goede afspraken over wat je eigenlijk koopt.

Optie 1: Daar is ie, onze top-tip: Ga in zee met een riool specialist.

Top materiaal, goed gereedschap, goed opgeleide vakmannen met een net voorkomen, die de hele dag zien hoe het niet moet, omdat wij soms prutswerk van een ander opknappen. Een overzichtelijke offerte, met duidelijke (uur)tarieven, materialen, verschillende posten voor machines en gereedschap. Rioolwerk blijft lastig in te schatten omdat het gros van zo’n stelsel onder de grond of in een kruipruimte ligt. Van te voren is slechts een schatting te maken. Daarom is het zo belangrijk dat alles vooraf helder is. En wat niet helder is, bespreken we tijdens het werk. we klaren de klus samen met de klant. Zo hoeven we niet te bezuinigen op materiaal, vakmensen, kwaliteit of veiligheid.

Oh ja. Wat een nieuw binnenriolering kost? Dat was de vraag.

Praten we over een rijtjeshuis met gemiddelde grootte en goed bereikbare kruipruimte, dan moet je voor het horizontale deel van de riolering in de kruipruimte rekening houden dat we met 2 mensen een dag bezig zijn. Daar komen wat veiligheidsmaatregelen bij (ventilatie voor frisse lucht en meting van de luchtkwaliteit), uiteraard de materialen (buizen, hulpstukken en ophangbeugels) en de benodigde machinehuur en slijtage. (in de kruipruimte moet met accugereedschap worden gewerkt ivm elektrocutiegevaar)

 • Arbeid € 950,00 (inclusief toeslag werken in besloten ruimte)
 • Veiligheid € 90,00
 • Buizen en hulpstukken € 300,00
 • Beugels en overig kleinmateriaal € 150,00
 • 21% BTW € 300,00

Wat kan de prijs voor een nieuwe binnenriolering doen veranderen?

Verschillende factoren kunnen bepalen wat een binnenriolering vervangen precies kost:

 • De werkruimte in de kruipruimte
 • Grondwaterstand
 • Doorhangende rioolbuis vol poep
 • Werken na een lekkage (vervuiling)
 • Grotere woning met meerdere compartimenten onder de vloer
 • Meer aansluitingen en afvoeren dan gemiddeld
Top 25 oorzaak afvoer verstopt

Toeslag besloten ruimte?

Yep. Kijk even naar de afbeelding hiernaast. Als je in deze omstandigheden moet werken, bloedheet pak, alles onder de blubber (hopende dat het alleen blubber is) dan mag daar best iets extra’s tegenover staan. De man die het vuile werk doet, krijgt daar ook een hogere beloning voor. De pakken die wij dragen kosten ongeveer € 300,00 en moeten jaarlijks een aantal keren vervangen worden. Gereedschap slijt harder door vocht en zand. Lees ook even deze sfeer-impressie! 

Je zou maar in een kruipruimte liggen terwijl je een rioolbuis vol poep door moet zagen. Zo’n man verdient een directieloon!