Belevenissen van een vakgek 4; over poep, heel veel poep

 In Smit riooltechniek

Makkelijk is niet altijd de beste weg:

Voor mij zit een man in een colbert, met een bezweet voorhoofd, bloeddoorlopen ogen en kloppende aders in zijn nek.

“SMIT!”
“Ja baas…”
“Twee zuigwagens, een graafmachine, drie man, liters schoonmaakmiddel, een bos bloemen, een excuus en een persoonlijk bezoek van onze directeur. WIE GAAT DAT BETALEN!?”

In mijn jonge jaren als beginnend rioloog heerste er in mij een gemakzuchtige kant.
Ik kreeg een paar maanden een degelijke opleiding van een ouwe, narrige rot en vervolgens werd ik losgelaten door de baas.
Eindelijk los van die ouwe betweter die altijd koos voor de moeilijke weg. Omdat hij het eenmaal altijd zo had gedaan.
Het was tijd voor vernieuwing. Ik was de jeugd en de jeugd had de toekomst.

Aangemoedigd door mijn cassettebandje met happy hardcore, Metallica en Guns ’n Roses,
scheurde ik in een oude Volkswagenbus van klant naar klant.

Bij het ontstoppen van een riool heb je 2 mogelijkheden.

1) Mechanisch uitfrezen met een veer.
Nadeel; je zwalkt van je werkbus naar je werkplek met een kilo of 50 aan machines, met trillende en kromgetrokken vingers tot gevolg. Daarna moet je nog een keer op en neer voor wat hulpmaterialen. Als alles ingeplugd is, kan je aan de slag. Je draait je veer het riool in, totdat je door de verstopping heen bent. Daarna spoel je met water en draai je de veer terug. Als je geluk hebt, slingeren de tampons en vochtige doekjes over je kruin. Heb je pech, dan plakken ze aan je wangen.

2) Doorspuiten met een hoge- waterdrukslang.
Voordeel; slangetje vanaf de auto uitrollen, in het riool steken, waterdruk aanzetten en blazen maar. Klusje klaar, slangetje oprollen, bonnetje maken en..hup! Op naar de volgende klant. Meestal.

Toch had ik soms zo’n onderbuik gevoel. Zo’n moment dat je van te voren al weet dat je een onverstandige keuze gaat maken. Je spreekt jezelf streng toe; “Luister vriend, je weet dat makkelijk doen altijd verkeerd uitpakt. Laat die slang links liggen. Pak je gewoon die machines op. Het is maar een klein stukje lopen. Je bent en sterke jongeman met krachtige benen. En ach, die kromme vingers trekken ook wel weer bij. Bovendien kan je met jouw postuur best een beetje beweging gebruiken. Je kan het Smit, kom op. Doe je ding!”

Niet lang daarna zit de uitgerolde slang in de buis. De kop van de slang heeft zich via een scheur in de buis de grond in geboord, zo’n 20 meter verderop, 2 meter onder de grond. Muurvast. De waterstralen woelen in honderden kilo’s poep die zich de afgelopen weken hebben verzameld rondom de breuk.

Te midden van een fraai aangelegd tuintje, heeft het afgelopen half uur een mooi tafereel plaatsgevonden. Want als je met water spuit in een verstopte buis, vult de buis zich op en komt vroeg of laat je beloning voor gemakkelijk doen, vanzelf omhoog.

“Ooooh! Nee! Mijn tuin!” Boven op het balkon van de dijkwoning staat mijn vrouwelijke klant met open mond en haar handen in het haar verstijft naar de lager gelegen tuin te gapen. Te midden van de tuin sta ik. Een kleine 10 kilo lichter dan tegenwoordig. Mijn terugtrekkende haargrens bedekt met wat vlassig haar, voorzien van een klodder gel.
Gebogen boven een ontstoppingsdop. Blauwe overall aan met daaronder een stel rubberen kaplaarzen. De spuitslang in mijn handen. Een laag stroperige dikke poep omringt mijn laarzen en warmt langzaam mijn enkels op. Ik had haar onder architectuur aangelegde terrasje van peperdure natuurstenen plavuizen voorzien van een tien centimeter dik moeras van verdunde menselijke mest, in de hoop dat de verstopping weg zou schieten en het terras leegliep via de dop. De stank was ondraaglijk en trok de aandacht van vele buren. Mijn gezicht stond net zo vies als iedereen die visueel is ingesteld en dit zit te lezen. Zo nu en dan spatte er nog een luchtbel uiteen.

Ik moet hebben gekeken als een wanhopig hert dat in de koplampen van een aanstormende auto kijkt, in afwachting van de klap. Het enige wat ik kon uitkramen was; “Het komt wel goed hoor mevrouw. Zo doe ik het altijd.”

Geen idee meer wat ik na de tirade van mijn baas heb durven antwoorden.
Wel weet ik nog wat ik toen besloot;
Als ik later groot ben, kies ik nooit meer voor makkelijk.

Wilt u uw rioolprobleem ook schoon en netjes laten oplossen?
Dan bent u bij SMIT Riooltechniek wél aan het juiste adres.

0798200284
info@smitriooltechniek.nl