Project: Vervangen stalen riolering keuken gemeentehuis

“Help! Onze winkel loop helemaal onder met smerig rioolwater!”

Zwarte smurrie kruipt via de hoeken van een wit geschilderde koof de vloer van de winkel in. De koof bleek vol water te lopen, door een lekkende rioolbuis die ook nog eens verstopt bleek te zijn. Het water dat in de bovenliggende spoelkeuken van het gemeentehuis gebruikt werd, stroomde door het lek naar buiten en zette binnen mum van tijd de winkel onder water.

Schade voor de winkelier, een spoelkeuken buiten gebruik. Dat vergt snelle actie. Ons sterke punt!

Na het wegzuigen van het rioolwater uit de winkel hebben we de koof opengemaakt. Achter deze koof bleek een gedateerde stalen rioolbuis te lopen. Deze buis bleek te zijn van de bovenliggende spoelkeuken. Vaatwassers, wasbakken, schrobputten van het gemeentehuis stonden erop aangesloten. De buis vertoonde meerdere roestplekken en op één punt was hij zelfs doorgeroest. Het was zaak om met spoed een plan van aanpak, een planning en offerte uit te brengen.

Ruim 20 meter buis, 4 verroeste schrobputten, aftakkingen, een deel van de buis door het kantoor van de winkel, door een magazijn en een containerruimte. Een deel van de buis was weggewerkt in een koof. Al met al ruim een week werk. Een week met een gesloten keuken en een gesloten winkel. Extra schadeposten, bovenop de herstelkosten. Kan het sneller? Jazeker, bij SMIT Riooltechniek wel. 4 dagen met 5 man, 12 uur per dag. Dan komt het goed.

Snel en goed, met zo min mogelijk overlast. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Grondig afplakken van wanden en vloeren, buisdelen demonteren en meteen inpakken met plastic en intapen. Geen druppel mocht er op de houten vloer of witte muur terecht komen. Een lastige taak als het oude stelsel vol met pikzwart roestwater staat.

Overzicht schets leidingwerk
Roestplek stalen riolering
Noodreparatie kleefband stalen riolering
Lekkage aan verroeste schrobput
Oude schrobput uitgehakt
Schrobput geplaatst
Schrobput geplaatst tegels hersteld en gevoegd
Nieuw leidingwerk ondersteund met ijzeren draagschaal
Nieuwe PVCbuis naar de vetput
Roest op stalen riolering
Leiding vervangen kppf hesteld en geschilderd

Iedere dag eerder open scheelt ons een fortuin.

4 lange dagen doorgaan om zowel de keuken als de winkel een dag eerder open te laten gaan. De mannen van SMIT Riooltechniek zijn flexibel genoeg. Een vlugge hap rond 18.00 en dan nog een paar uur door!

De oude buizen waren wit, de nieuwe niet!

Tja, dat steekt af tegen het witte plafond. Als we het doen, moeten we het nu doen! Nog een extra collega ingevlogen, met een pot primer en een pot matte lak. Op de laatste dag leverden we het nieuwe leidingwerk spierwit op!

Uiteraard ook weer een beetje meerwerk

Je komt er niet onderuit. Altijd kom je nog wel ergens een verborgen aansluiting tegen in een weggewerkte riolering. Zo ook hier. Een oude buis afkomstig van een keuken op de 3e etage, compleet doorgeroest. Gelukkig was er ruimte binnen de offerte. Ook dit deel meteen vervangen!

Topwerk, top communicatie. Een mooi compliment!

Dagelijks een update met foto’s en uitleg naar opdrachtgever en gemeente. Regelmatig bezoek van de projectleider op locatie voor overleg. Zijn er nog wensen? Kunnen we efficienter werken? Het eindresultaat: Onze opdrachtgever beloofd een positieve recsensie te schrijven op hun interne intranet. Dit soort projecten bewijzen het maar weer. De toppers van SMIT fiksen het!