Belevenissen van een vakgek 15; van waak- naar steekvlam

 In Design

Belevenissen van een vakgek 15; van waak- naar steekvlam

Nieuwjaarsdag 2023. Met knikkende knieën haalde ik de sleutels uit mijn zak van ons nieuwe pand aan de Leeghwaterstraat in Reeuwijk. Terwijl mijn vrouw, al filmend, dit heuglijke moment vastlegde, draaide ik de sleutel om en stapte binnen in een wereld die niet van mij voelde. De overname was een feit; de Kruijt-baas was een deurtje opgeschoven en dit was nu mijn deur. Het rook er naar techniek. Olie en diesel. Het voelde goed vanaf dag 1. En nu, een jaar later, blijkt het ook een prima zet geweest. Al ging het niet allemaal vanzelf.

Week 1; onze planner zat twee weken op Curaçao en ik zou de planning wel even doen. Zo net na de kerst was het toch nooit zo heel druk. Ik had vaak genoeg gesprekken gehad op kantoor bij Kruijt en gemerkt dat het daar ook wel meeviel met de drukte aan de telefoon. Ik sleepte twee schermen naar binnen, prikte de stekkers op de juiste plek en zo was de eerste werkplek up-and-running.

Een paar dagen later zat ik bijna huilend in de auto. Hoe moest ik dit volhouden? De telefoon was roodgloeiend geweest. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Op een bepaald punt was het zo erg dat er zes man beneden in de loods op werk stonden te wachten, ik door de aanhoudende telefoontjes geen tijd had om werk in te plannen, de microfoon van mijn telefoon het begaf, ik met earpods dat probleem probeerde te tackelen, maar die bleken leeg en ik had geen oplaadsnoer. Ik eindigde in de auto met een carkit en een kladblok, op zoek naar een oplaadsnoer en op de vlucht voor wanhopige blikken van de monteurs.

Dus onthoud maar goed als ik in de toekomst met een kokosnootcocktail onder een palmboom lig, dat het mij ook niet allemaal is aan komen waaien. Ik heb er behoorlijk wat wanhoop voor verwerkt.

Natuurlijk was het niet alleen maar kommer en kwel. Met een team als het mijne, heb ik de mogelijkheid om lang met vakantie te gaan. Afgelopen jaar stonden we met onze vouwwagen twee weken in de Zuid-Franse zon en konden we aansluitend nog drie weken afkicken aan de Costa Brava, op onze favoriete camping, een uurtje over de Spaanse grens. Helemaal niet werken zit er niet in. ’s Morgens met de laptop in de bar en ’s middags met het gezin op het strand. Zo kan ik extra lang weg en kom ik terug zonder stapels achterstallig werk. Geweldig!

Dit jaar had de vakantie ook een keerzijde. Ik had dan wel gewoon gewerkt vanaf de camping, maar besefte me dat alles zonder mij ook eigenlijk wel liep. De cijfers zakten wel wat terug, maar alle lasten waren betaald en we hielden ook nog over. Ondanks dat iedereen gewoon z’n best deed binnen het team, dobberde het schip een beetje op zee en lag kapitein Smit zich ongelukkig te vervelen. Doelen behaald, overname achter de rug, zelf wat minder hard nodig. En nu? En zo ontstond evenement; ‘Zomerdip 2023’.

Ik had mijn vrouw Lisette gevraagd of zij wat mensen binnen Smit wilde gaan coachen. Er liepen naar mijn idee wat dingen niet lekker, moest wat gemorreld worden aan de communicatie onderling en aangezien zij jarenlang als zelfstandige aan het coachen was geweest, dacht ik haar mooi in te kunnen zetten op dit project. Maar na een aantal gesprekken met haar over waar te beginnen, bleek eigenlijk dat niet het team, maar Smit zelf eerst eens flink gecoacht moest worden. Dat was best confronterend. Om je eigen rol, denkbeelden en mening even flink gespiegeld te krijgen. Gelukkig pik ik het van haar. Zij weet waar ze over praat, aangezien zij vanaf het begin van mijn reis naast me heeft gestaan, mij bij iedere beslissing een duwtje heeft gegeven of juist de keerzijde liet zien. Dat maakt dat ik niet weg kom met een mooi verhaal of goed bedachte smoes.

Wekelijks zaten we samen een uurtje op kantoor om te praten over de vlam. Was er nog een vlam? En wat kon die vlam weer aanwakkeren? Waarom ben ik dit allemaal begonnen? Waar werd ik nu echt blij van?

Ten tijde van de start van SMIT, verloor ik het contact met mijn drie dochters. En in plaats van ‘in een hoekje te gaan zitten kniezen’, wilde ik een warm nest bouwen, voor als ze ooit weer voor de deur zoude staan. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. En die drijfveer is langzaam veranderd in bewijsdrang ‘dat het zonder diploma’s ook prima mogelijk is om iets te bereiken’. Maar ook dat had ik inmiddels wel bewezen. Samen kwamen we er achter dat er een nieuw plan moest komen. De drijfveer? Die is erg ambitieus. Met SMIT wil ik de wereld laten zien dat je records kunt breken met je team, als je iedereen oprecht waardevol vindt en ze ook zo behandeld.

Bij Smit wil ik iedereen een vrij gevoel geven. Er zijn wel kaders, maar daar binnen mag alles. Zelf nadenken, zelf beslissen. Mensen moeten ontwikkel budgetten krijgen. Ik wil een coach voor iedereen, die medewerkers kan helpen met persoonlijke problemen of doelen die men wil behalen. Er moet straks een kantine komen waarin de jonge medewerkers met hun vrienden kunnen chillen en leren verantwoordelijk te zijn. Een plek om te sleutelen in de weekenden of te poetsen. Een plek voor de 50+ medewerkers die de jongeren wat willen leren en andersom.

In plaats van ‘laat eerst maar eens zien wat je waard bent en dan kijken we naar je loon’, wil ik het andersom. ‘Eerst maar eens een goed salaris waar je echt van kunt wonen en leven. En daar tegenover staan dan wel hoge verwachtingen en vakwerk’. Klanttevredenheid en vakmanschap zorgen ten alle tijden voor winst. En die hoeft niet in mijn zak. Die komt terug in secundaire arbeidsvoorwaarden. In een winstdeling. In uitjes. In extra’s. In misschien wel een bootje van de zaak die je kunt gebruiken in de weekenden. Of een vakantiehuis wat te boeken is voor eigen gebruik. Ik wil een sociaal en multifunctioneel bolwerk.

Zoals je leest, is de waakvlam doorgeschoten naar een steekvlam. Steekvlam bekt lekker, maar eigenlijk is ‘uitslaande brand’ een betere woordkeuze. Vol passie werk ik aan mijn plan. Maar ook aan de route er naar toe. Want wil je over vijf jaar daar zijn, dan moet je in het komende kwartaal al stappen zetten. En zo zijn we een planning / begroting aan het maken en zijn we in zee gegaan met Slim Vooruit. Samen gaan we ambities waarmaken. Zij leveren een stuk software, eigenlijk meer ‘stok-achter-de -deur-ware’, waarin de complete planning komt te staan, inclusief reminders. Zij worden de vraagbaak voor alle bedrijfsmatige kwesties.

Feit is in ieder geval; SMIT gaat groeien. Onder de huidige teams ontstaan nieuwe teams. Coach Lisette gaat daarmee aan de slag. Want ‘dat lukt je nooit’ is er bij SMIT niet bij. Iedereen kan het, alleen weet niet iedereen hoe. Hoe kan jij groeien in je rol zonder de SMIT cultuur te verliezen? Dat is waar we samen naar kijken.

“Hoe ik aan mensen kom?”, wordt mij gevraagd. Die komen straks vanzelf. Wij bieden iedereen die graag wil, een enorme kans. Een topsalaris voor onze branche, een fijne plek om te werken, het vertrouwen dat je zelf kunt nadenken en beslissen. Een werkgever die ervanuit gaat dat iedereen alles met de beste bedoelingen doet. Een werkgever die successen, winst en plezier wil delen, helpt met het waarmaken van ambities, kansen geeft om dat wat je leuk vind ook te kunnen doen, niet de hele dag regels en wetten bedenkt, maar er vanuit gaat dat alle medewerkers een prima werkend brein en voldoende gezond verstand heeft. In rijen moeten ze voor de deur staan.

Net zoals onze klanten, die bij SMIT allemaal even waardevol worden behandeld. Zoveel mogelijk in één keer oplossen, goed en snel communiceren, digitale werkbonnen binnen 24 uur terugkoppelen of gereed melden, op een vriendelijke en professionele manier, binnen mandaat geholpen worden.

Ik maak meteen maar van de gelegenheid gebruik; wil jij mee op reis met SMIT? In de komende jaren zoeken wij; administratief medewerkers, planners, werkvoorbereiders, projectleiders, allround monteurs, leerling monteurs, zij-instromers, herintreders, sleutelaars, opruimers en handige handjes.

Stuur een mailtje naar info@smitriooltechniek.nl of probeer één van de vele andere manieren om ons te bereiken.

Tot slot wil ik onze klanten, leveranciers en uiteraard alle medewerkers van harte bedanken voor alle tijd en energie die met SMIT gemoeid was. Ik wens iedereen een mooie en gezellige jaarwisseling toe en hoop iedereen weer te ontmoeten in een heel nieuw jaar dat voor ons in het verschiet ligt.

Een gelukkig nieuwjaar!